İşyeri Kapatma Kararları ve İptali Kulaçoğlu Hukuk Bürosu

İşyeri Kapatma Kararları ve İptali Kulaçoğlu Hukuk Bürosu

Yedi yıllık sürenin sonunda Cumhurbaşkanlığı seçimi Anayasada öngörülen hükümlere göre yapılır. Kesinhesap kanunu teklifi ve genel uygunluk bildiriminin Türkiye Büyük Millet Meclisine verilmiş olması, ilgili yıla ait Sayıştayca sonuçlandırılamamış denetim ve hesap yargılamasını önlemez ve bunların karara bağlandığı anlamına gelmez. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, malî yılbaşından en az yetmişbeş gün önce, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar. Komisyonun ellibeş gün içinde kabul edeceği metin Genel Kurulda görüşülür ve malî yılbaşına kadar karara bağlanır. Sayıştayın kuruluşu, işleyişi, denetim usulleri, mensuplarının nitelikleri, atanmaları, ödev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri ve diğer özlük işleri, Başkan ve üyelerinin teminatı kanunla düzenlenir. MADDE 155- Danıştay, idarî mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idarî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.

  • Cebir veya tehdidin unsur olduğu yağma suçundan dolayı etkin pişmanlıkta, malvarlığına karşı işlenen diğer suçlara göre daha az ceza indirimine gidildiği görülmektedir.
  • Hukuka uygun olmayan şekilde işyerlerinin kapatılması halinde büyük sorunlar doğar.
  • Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; nüfustakiartış ve endüstriyel faaliyetler sonucu, katıatıklar, son yıllarda çok artmıştır.Katı atıkların toplanması, taşınması,depolanması ve zararsız hale getirilmesi görevi,yerel yönetimlerimize aittir; ancak, belediyelerimiz, finansman,teknik personel ve araç gereç eksiklikleri nedeniylebu görevleri gerektiği şekilde yerine getirememektedirler.
  • Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır.

İcra müdürleri kadromuzda 465 açıkvardır; bu açığı kapatabilmekiçin de gereken gayret gösterilmektedir. Son yapılanbir imtihanla, icra müdür ve ikinci müdürlüğünükazanan 380 kişi, en kısa zamanda kadrolara alınacaklardır.Bunların kuraları, inşallah bu ay sonundaçekilecektir. Adalet Bakanlığı bütçesi, bu yıl,60 trilyon 681 milyar olarak öngörülmüştür;bunun genel bütçe içerisindeki oranı,bir arkadaşımızın ifade ettiğigibi, yüzde 1 dahi değildir\. Oyunlarımızda adil ve şeffaf bir oyun deneyimi sunuyoruz. pin-up\. Ancak, 1996 yılıbütçesiyle mukayese edildiği zaman, bu yılkibütçe, geçen yılki bütçedenyüzde 106 oranında daha fazladır. Yargıtaybütçesi ise, bu yıl 1 trilyon 236 milyar 700milyondur; 1996 yılı bütçesi 606 milyaridi, Yargıtay bütçesinde de bu yılkiartış yüzde 104 oranında olmuştur. Bu devlet yapısı içerisinde, Adalet Bakanlığı,yürütme organının bir uzvudur ve yargıyalojistik destek sağlayan kanun tasarı ve tekliflerininTürk hukuk sistemine göre vazedilmesine gayret gösterenbir bakanlıktır. Sayın Başkan, sayın milletvekilleri, hepimizcemalum olduğu üzere, Türkiye Cumhuriyeti Devletibir hukuk devletidir; herkes ve her kurum kurallara bağlıdır;devlet adına kullanılan yetkilerin gerçekkaynağı millî iradedir, yani, halkın iradesidir;devlet adına kullanılan yetkilerin yazılıkaynağı ise Anayasadır.

Değerli arkadaşlarım, dosyaların artmasınınbir sebebi de, hâkimlerin sayısal bakımdanazlığıdır. Maalesef, 10 bini aşkındava dosyası, sadece ve sadece, civarındakihâkim tarafından çözülmeye çalışılmaktadır.Bunun, mutlaka, bir an önce, hal çaresi bulunmalıdır.Niye böyle artıyor? BAŞKAN – Efendim, grup görüşmelerinin bitimindensonra soruları almayacağız. HAYRETTİN DİLEKCAN (Devamla) – İstinaf mahkemelerimutlaka kurulmalı, Yargıtay bir içtihat mahkemesihaline getirilmelidir. Yeni avukatlık yasası mutlaka çıkarılmalı;barolar birden fazla kurulabilmeli, sendikalarda olduğu gibibarolar arasında da hizmette… Bilirkişilik müessesesindeki tıkanıklarıngiderilmesi için etkin önlemler alınmalıdır.

Zaten, yasa gereği, Sayıştay, gerekli denetimiyapmak konumundadır; bu açıdan bir sorunbulunmamaktadır. PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI İ.ERTAN YÜLEK (Adana) – Hemen arz ediyorum Sayın Başkanım. DEVLET BAKANI AHMET CEMİL TUNÇ (Elazığ)- Sayın Başkan, ben, bir kısmına hemencevap vermek istiyorum. DEVLET BAKANI NEVZAT ERCAN (Sakarya) – Sözlü olarakcevap vereceğim Sayın Başkan. Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesiyleilgili sorularım gereği için bilgilerinize arzolunur.

Ayrıca, adet kadrosu olmayan camilerimizvardır, kadrosu yoktur, kadro ihdasına ilişkinaçıklamayı da konuşmam sırasındayapmıştım, tekrar ederek vaktinizi almak istemiyorum,onunla ilgili çalışmalar da Başbakanlıktadır,kadro ihdas edildiği takdirde de umarım ki, din görevlisiolmayan cami kalmayacaktır. Doğrudur; bugün, din görevlileri, çok düşükücretlerle, maaşlarla çalışmaktadırlar.Din hizmetlerinin daha sağlıklı, verimli veetkin bir biçimde verilebilmesi için, bilgili, ehliyetli,yetenekli din adamlarının istihdamına ihtiyacımızvar. Elbette ki, malî ve özlük haklarınıniyileştirilmesi, tarafımızdan, önemlibir faktör olarak görülmektedir. Sayın milletvekilleri, dinin lüzumu üzerindekonuşurken; diyoruz ki, din, sadece vicdanlarda değildir,sadece camiye mahkûm edilmez; Allah’ın gönderdiğidin, mülk O’nundur, âlemler O’nundur, her yerde, herzaman yaşamak mecburiyetindeyiz inanıyorsak; ama,inanmıyorsak, bu hususta, bir mecburiyet yoktur, bir zorlamayoktur. Namaz Allah’ın emridir de, bacılarımızıntesettüre riayet etmesi Allah’ın emri değil midir;elbette emridir.

Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun üçüncü kısmının, birinci bölümünde, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.308 ve 308/A’da düzenlenmiştir. CMK m.308; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisini düzenlerken, CMK m.308/A bölge adliye mahkemesi cumhuriyet başsavcılığının itiraz yetkisini düzenlemektedir. Başsavcı ve başsavcılık itirazları, olağanüstü kanun yolu olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı henüz kesinleşmemiş kararlara, yani bozma kararlarına karşı da itiraz kanun yoluna başvurabilir. 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu “Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılması” başlıklı 20. Maddesine göre, “Cumhurbaşkanı seçiminin kesin sonuçları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Makamına bildirilir, kamuoyuna ilan edilir ve Resmi Gazetede yayımlanır.

Maddesine göre;”Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. CMK m.161/8 ile ilgili düşüncelerimi içeren bir yazı kaleme alınmıştır. O yazıda, yargı denetimini engelleyen dokunulmazlıkların yanlışlıklarına değinmiştik. Yargı dokunulmazlığı içeren yasaların, Anayasanın 2, 10, 11, 36, 38 ve 138. Maddeleri nedeniyle Anayasaya aykırılığının gündeme geleceğini, bunun önüne ancak … Anayasa m.148/3’e göre; herkes, Anayasada güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerinden, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi kapsamına giren herhangi birisinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunabilir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, karayolu trafiğinin bir düzenle gerçekleşmesi, ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı kazaların önüne geçilebilmesi, bu kapsamda tehlikenin önüne geçilip zarar oluşmaması amacıyla birçok idari suç veya cezaya yer vermiştir. Mala karşı işlenen suçlarda etkin pişmanlığın TCK m.168’de tanımlandığı görülmektedir. Cebir veya tehdidin unsur olduğu yağma suçundan dolayı etkin pişmanlıkta, malvarlığına karşı işlenen diğer suçlara göre daha az ceza indirimine gidildiği görülmektedir.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri;ateizmi resmî ideoloji olarak benimseyen siyasî rejimler20 nci Yüzyıl tamamlanmadan birer birer çöktüler.Zira, yapılan bütün sosyolojik araştırmalargöstermiştir ki, başlangıçtan günümüzekadar gelmiş geçmiş bütün insan toplulukları,mutlak surette, bir din ve tanrı anlayışınasahip bulunmaktaydılar. Cuma hutbelerinde ve vaazlarda güncel konularınişlenmesinde yarar vardır; çevre, İslamaçısından insan hakları, kadınhakları, rüşvet, yolsuzluk, yalan ve sahtekârlıkgibi konular önplana çıkarılarak, halkımızaydınlatılmalıdır. O sebeple, bu düşünceyesahip çıkmak, bizim birinci önceliğimizolmalıdır diye düşünüyorum. Değerli arkadaşlarım, CumhuriyetHalk Partisi Grubu adına söz aldığımiki genel müdürlüğün bütçeleride, ne yazık ki, genel bütçe gibi, yetersizve küçüktür. Yani, bu bütçeTürkiye’ye dar gelmekte, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüile Meteoroloji Genel Müdürlüğüne de azgelmektedir. Bu kurumların süratle, ellerindeki yapılmasıgereken işleri yapıp, teknolojiye ayak uydurup, gerekliyatırımları yapabilmeleri, maalesef, bu bütçelerlemümkün değildir. Tabiî ki, ülkemizinher kurumunun kendine has önemi vardır; ama, yukarıdaanlattığım nedenlerle, coğrafyamızasaygı duyuyorsak, insanımıza saygıduyuyorsak, insanımızı mutlu ve huzurlu etmekistiyorsak ve insanımızı verimli, üretebilirkılmak istiyorsak, süratle tapu kadastro çalışmalarınıbitirmeli ve meteorolojik bilgilerin de halkımızaulaşmasını sağlamalıyız. Kurumu, sadece hava tahmini yapan bir kurum olmaktançıkarmak; klimatoloji, hidrometeoroloji, biyometeorolojialanlarında da hizmetleri etkinleşmiş bir kurumhaline getirmek gerekmektedir.

Bu durumda olanları görevden uzaklaştırma yetkisi, İçişleri Bakanına aittir. İçişleri Bakanının görevden uzaklaştırma yetkisini kullanması zorunluluk olarak öngörülmemiş olup; anılan hükümlerde “görevden uzaklaştırılabilir” ibaresine yer verilerek, İçişleri Bakanına görevden uzaklaştırma konusunda takdir yetkisi verilmiştir. Maddesine göre olağanüstü hal ilan edildikten sonra Cumhurbaşkanı tarafından olağanüstü halin ilanına yol açan sebepleri ortadan kaldırabilmek için çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde konu sınırlamasının bulunmadığı, sadece Anayasa m.15/2’de öngörülen sınırların dikkate alınmasını gerektiğinde tartışma bulunmamaktadır. Maddesi kapsamında teknik araçlarla izlemenin ne olduğu, tedbirin uygulanması, ne kadar süre için verilebileceği, teknik araçlarla izleme koruma tedbirinin kararının hangi makam tarafından alınabileceği, teknik araçlarla izlemenin nerelerde gerçekleştirilebileceği ve CMK m.140’ın tatbikinde tesadüfen elde edilen delillerin akıbeti ele alınacaktır. 18 Haziran 2023 günü yapılması gereken, ancak 14 Mayıs 2023 tarihine çekilmesi gündemde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin deprem nedeniyle geri bırakılması mümkün değildir. Anayasa m.78; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilme yetkisini, sadece savaş haline bağlı tutmuştur ki, böyle bir durumda seçimin geri bırakılması için savaş halinin yanısıra, bu savaşın seçimlerin yapılmasını imkansız hale getirmesi gerekir. Bunun dışında yalnızca; en az 400 milletvekilinin oluru ile en geç 18 Haziran 2023 tarihine kadar yapılması gereken seçimlerin, ileride belirli bir tarihe bırakılması Anayasaya eklenecek geçici bir madde ile mümkün olabilir. Anayasaya eklenecek geçici bir maddenin halkoylamasına ihtiyaç duyulmadan yürürlüğe girebilmesinin yegane yolu, en az 400 milletvekilinin böyle bir kanun teklifine evet demesidir. Yakında; içtihat ve uygulamayı esas alarak, Cinsel Dokunulmazlığı Karşı Suçlar ile Genel Ahlaka Karşı Suçlar başlığı ile tamamladığımız bir kitap çalışması kıymetli hukukçuların takdir ve değerlendirmelerine sunulacaktır. Gerçekten bu kitabı hazırlarken aklımıza gelen ve bizi endişeye sevk eden suçun unsurları ve İspat Hukuku ile ilgili önemli tartışmalara girdik, görüş ve önerilerimizi sunduk.

Onlar, verecekleri her kararı,Anayasa, kanun, dosya, vicdan hükümlerine göreverirler; bundan rahatsız olmaya gerek yoktur. Burada konuşamayacakinsanı, büyük bir müessesenin başkanını,yargının en yüksek hâkimini, eğitiminen yüksek başkanını (YÖK Başkanını)burada eleştirmek yanlıştır. ALİ ŞAHİN (Devamla) – Değerliarkadaşlarım, cumhuriyetle birlikte KurtuluşSavaşı sonunda, yaklaşık 600 yıldin ve örfî esaslarla yönetilen monarşikbir devlet modelinden, halk egemenliğine dayalı cumhuriyete,ümmet anlayışından millet anlayışınageçilmiş ve bu oluşum, Türklerin, tümtarihinde, toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürelalanda gerçekleştirilen en büyük reformolmuştur. Yeni oluşumla Türkiye Cumhuriyeti idarîyapılanmasından ekonomiye, hukuk yapısındaneğitime ve kültüre değin bütün çağdaşihtiyaçlarını yaratacak bir iç dinamiğesahip olmak durumunda kalmıştır. OsmanlıDevletinde toplumsal nizamı ve ilişkileri düzenleyenhukuk sisteminin, dinsel kurallar üzerine kurulmuşolması, koca imparatorluğu yıkılmaktankurtaramamış; bu tür uygulamadan, devlet zarargördüğü gibi, dinimiz de zarar görmüştür. Vakıflarla ilgili bir başka sorun ise,vakıf malların yönetim ve işletim biçimidir.Vakıf malları, âdeta “vakıf mallarıdeniz yemeyen domuz” anlayışıyla çarçurolmakta, yağma edilmektedir. (CHP, RP ve DSP sıralarındanalkışlar) Vakıflara ait yüzlerce gayrimenkulyok pahasına kiradadır. Vakıf mallarınıngünümüz ekonomik koşullarına uygunolarak işletilerek, vakıfların zarara uğramasınıönlemek gerekir. Vakıflar Genel Müdürlüğününfaaliyetleri arasında yer alan yoksul ve kimsesiz çocuklarımızıneğitiminin sağlanması amacıyla ücretsizkalacak yer ve beslenme hizmetlerini yerine getiren vakıflaraait bazı yurtların amaç dışıkullanıldığı görülmektedir.Bu yurtların acil olarak gerçek amaçlarınadöndürülmesi gerekmektedir.